Boekrecensie: Geluk in 8 koppen thee

“Het gaat over de kracht van jezelf ontdekken en hoe je daardoor gelukkig(er) wordt.” Kijk, dat maakt nieuwsgierig! Want alhoewel ik al hel gelukkig ben het grootste deel van de tijd, mag een beetje meer geluk natuurlijk altijd. Wat mij vooral nieuwsgierig maakt, is de vraag waarom ik dan met dit boek gelukkiger zal worden. Want er bestaan heel veel boeken die beloven dat na het lezen van dat ene speciale boek je uiteindelijk het ware geluk gaat vinden. Irene belooft me dat dit níet zo’n boek is…

Geluk in 8 koppen thee

Stiekem zit ik te grinniken, al op pagina 29. Want het voelt alsof ik vanaf twee rijen achter Irene haar in het vliegtuig zie zitten als de paniek toeslaat als ze zich realiseert dat ze misschien niet in Sri Lanka, maar in India uit moet stappen. Paniek! Waarom doet er nu even niet toe, maar de beeldende omschrijving met de nodige dosis humor maakt dat ik de paniek als het ware uit haar ogen zie schieten. En ja, sorry, daar moet ik om grinniken.

In het eerste deel van Geluk in 8 koppen thee neemt Irene van Gent me mee in haar eigen struggle op weg naar geluk. Open en eerlijk vertelt ze ook die dingen waar een ander zich misschien zelfs wel een beetje voor zou schamen. Deze combinatie van open, eerlijk, humor en luchtigheid maakt dat het eerste deel snel weg leest. Maar op een gegeven moment begint het een beetje op de bestseller “Eat, pray, love” te lijken, inclusief de Indiase guru die maar niet de levensvragen van Irene wil beantwoorden.

Langzaam slaat de schrik om mijn hart en word ik zelfs wat opstandig: “Zal je zien dat het er uiteindelijk op neer gaat komen dat ik ook naar Ubud moet om er daar achter te komen dat mijn geluk toch in Nederland ligt, oh nee, in mezelf”.

Het boek gaat uiteindelijk niet alleen over Irene haar eigen zoektocht, maar ook over het Achtvoudig Pad. Ik had er nog nooit van gehoord, maar lees dat het je  rustiger, gelukkiger en liefdevoller maakt. Als je dit pad volgt, ga je sterker in je schoenen staan, krijg je meer energie en ga je die dingen doen die voor jou belangrijk zijn. Hmm, misschien toch maar doorlezen…

Ik ben dol op mooie quotes (nee, dat is niet een van mijn onderscheidende waarden, daar ben ik zeker niet de enige in, I know) en die zijn er volop. Fijn! Of toch niet? Want hoe meer ik er lees, hoe minder ik er begrijp. Hmm, dit zet echt aan tot nadenken. Ondanks dat het lekker vlot leest, vraagt het wel degelijk om bezinning.

In het tweede gedeelte neemt Irene je mee op dat Achtvoudig Pad van Yoga. Ze legt de 8 wegen één voor één uit in begrijpelijke woorden. Legt uit hoe ze in het dagelijkse leven vertaald kunnen worden (oh, gelukkig, ‘onthouding’ kan ook iets anders betekenen dan ‘geen seks’!). Én ze vertelt eerlijk en open hoe het haar verging in het bewandelen van dit pad. Zelf vertelt ze “Het Achtvoudig Pad is niet iets wat je een jaar volgt, waarna je leven perfect is. Natuurlijk had ik die hoop wel toen ik begon, ondertussen weet ik dat de lessen blijven terugkomen. Door dit pad te volgen ben ik veel bewuster van mijn gedrag geworden en daardoor wordt het ook steeds gemakkelijker gedrag te herkennen en daar op te reageren”.

En dat is het precies, een boek om rustig tot je te nemen. Omdat het vraagt om bezinning, niet om in één ruk uit te lezen.

Maar toch blader ik nieuwsgierig alvast door naar het derde deel, op naar de praktijk. Irene deelt de manieren die haar hebben geholpen om het Achtvoudig Pad in haar dagelijkse leven te integreren. Die lopen uiteen van “wees eens ongehoorzaam” kleuren voor volwassenen, het zetten van een kop thee (hoe kan het ook anders met zo’n titel), tot dagelijkse meditatie en meer.

Uiteindelijk is het wel de uitdaging als je dit pad aan wilt gaan om het niet één jaar, of één week tijdens een retreat, toe te passen, maar het je echt eigen te maken en onderdeel te laten zijn van je leven. Als het je past natuurlijk. En om daar achter te komen, is dit boek een heel fijn en openhartig hulpmiddel.

Mediteer dagelijks een half uur

Nieuwsgierig geworden? Geheel in lijn met Aparigraha, wat staat voor de behoefte niet te veel te bezitten zo leerde Irene mij, geef ik mijn exemplaar door aan iemand anders die nieuwsgierig is naar Irene haar verhaal en het Achtvoudig Pad. Wil jij mijn exemplaar graag overnemen? Laat dan hieronder een reactie achter en wie weet ben jij binnenkort nog een beetje meer gelukkig, of op zijn minst meer bewust!

Direct kopen? Dan kan onder andere hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

7 thoughts on “Boekrecensie: Geluk in 8 koppen thee

 1. Ik ben een verzamelaar(/schrijver) van tot de verbeelding sprekende quotes.
  Ben dus echt benieuwd of ‘Geluk in 8 koppen thee’ zit ;-)
  Ik zeg: “Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan is de rest van het universum dus gevuld met geluk”

  Wens je een mooie (en zomerse) dag

 2. Dat is ook een mooie Roger! Dan zijn er dus heel wat meer koppen thee te vullen met geluk, dan deze 8 ;-) . Fijn idee!
  Ik laat het je weten als jij de ‘gelukkige’ bent die verder mag lezen.

  Jij ook een hele mooie dag!

 3. Hoi Maartje, Jouw recensie maakt me nieuwsgierig. Ik geef het boek daarna graag aan een andere liefhebber. Fijne dag!

 4. Wauw! Je maakt me nieuwsgierig. Het boek slaat goed aan bij de fase waar ik op dit moment in zit dus zou het graag willen lezen! Uiteraard bij een paar koppen thee haha.

  Fijn weekend alvast!

 5. Ik hoop dat jij ook een fijn weekend hebt gehad Natascha! En die fase waar jij in zit, dat maakt mij dan weer nieuwsgierig… ;-)

  Maak er een mooie week van!

 6. Kijk, daar doe ik het voor: nieuwsgierigheid aanwakkeren. Nog even geduld, dan laat ik je weten of jij de gelukkige bent Miek!

 7. We hebben twee winnaars!!! Miek & Natascha zijn de gelukkigen. Proficiat! Ik neem contact met jullie op voor de verzending!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>