Droombaaninterview: Politieagente wordt tekstschrijfster

Een dag na het droombaaninterview mailt Marlene me het volgende:

“Ik heb natuurlijk tien jaar in loondienst gewerkt bij de politie en was daar erg gelukkig. Nu ben ik zzp’er, en ben daarmee erg gelukkig. Het maakt niet veel uit of je als zelfstandige of zzp’er werkt, als je in je baan maar de vrijheid ervaart om te doen waarin je goed bent. (…)

En het één sluit het ander niet uit. Zo wil ik naast mijn tekstbureau ook nog heel graag ambtenaar van de burgerlijke stand worden. Mooie verhalen niet alleen opschrijven, maar ook vertellen op bruiloften. Ik hoop dat ik die kans nog eens krijg. Ik ga er in ieder geval hard voor werken.”

Maar laten we bij het begin beginnen. Marlene kom ik op Twitter tegen. “Eigen tekstbureau in Amsterdam. Vroeger politieagente.” Je begrijpt, dat maakt mij nieuwsgierig!

Marlene

Binnen de politie blijkt een loopbaantraject te bestaan dat werknemers de mogelijkheid biedt om elk half jaar op een andere afdeling te werken. En dus steeds ergens anders ervaring op te doen. Marlene begint als agente op straat, gaat bij de recherche, wordt teamleider van politiestudenten. En komt uiteindelijk terecht bij de communicatieafdeling. Dit vindt zij zo leuk, dat ze in haar vrije tijd een opleiding communicatie gaat volgen. “Ik had nooit bedacht om tekstschrijver te worden. Dat was niet waarom ik bij de politie was gegaan!” Maar deze ervaring doet haar inzien dat ze teksten, tekstschrijven ook heel leuk vindt. Geleidelijk aan verandert de inhoud van haar functie. Het leuke element wordt steeds minder en de nieuwe invulling wordt er niet leuker op, realiseert Marlene zich als ze naar de toekomst kijkt.

Doen waar ze zin in heeft

Uiteindelijk beseft ze tijdens haar bevallingsverlof dat ‘ze moet doen waar ze zin in heeft’. Een huis, kind, genoeg verantwoordelijkheden waar ze rekening mee moet houden. En toch hakt ze de knoop door en gaat ze ervoor. “Compleet achterlijk! Maar het gevoel was zo sterk dat ik deze kans niet kon laten lopen.” Vol zet ze in op haar eigen tekstbureau. Nog tijdens haar verlof. En het gaat lopen! Door haar netwerk in te zetten, volop op social media aanwezig te zijn, contact te maken en simpelweg goed werk af te leveren.

“Ik was gewend aan zekerheid, mijn salaris op de 21ste van de maand. Maar ik ben er inmiddels achter dat vrijheid me letterlijk veel waard is. Ik ontmoet nieuwe mensen, ben continu aan het ondernemen en er gaat een nieuwe wereld voor me open. Een wereld die gericht is op de positieve kant. En dat terwijl ik na tien jaar politiewerk dacht dat ik de hele wereld wel had gezien.

Politie, verleden tijd?

Heeft ze daarmee haar politieverleden helemaal van zich afgeschud? Een vorig leven waar ze niks meer mee doet? Nee. Iewat verwonderd vertelt ze me dat er in haar huidige opdrachten vaak toch nog een link met de politie blijkt te zijn. Bijvoorbeeld de opdrachtgever die een particulier recherchebureau heeft. Natuurlijk, dat voelt vertrouwd. Ze spreken dezelfde taal. Komen uit dezelfde wereld. Begrijpen elkaar.

Tips van Marlene

“Had ik jouw moed maar”, heeft Marlene veel mensen om zich heen horen verzuchten. Onderstaande punten hebben Marlene uiteindelijk geholpen om de stap te zetten en vol goede moed vol voor haar droombaan te gaan. Ze deelt ze graag met jou:

  1. Vraag jezelf eens af: “Wil je over 40 jaar terugkijken op werk waar je in bent blijven hangen, terwijl het eigenlijk al lang niet meer bij je paste?” Zonde, je moet nog zo lang!
  2. Zekerheid is schijnzekerheid. Zelfs als je bij een reorganisatie tot de gelukkigen behoort die hun baan mogen behouden, kan de inhoud van je werk drastisch veranderen. En ben je dus eigenlijk je baan kwijt, ondanks dat je nog werk hebt.
  3. Het is een kwestie van doen: ga uitproberen wat leuk is en wat niet. En laat uiteindelijk je gevoel de doorslag geven. Als ik een rationele overweging had gemaakt, had ik nu mijn droombaan niet.
  4. Ga met mensen praten die het ook gelukt is om hun droombaan te verwezenlijken. In mijn geval waren dat mensen die ook allemaal als zelfstandige aan de slag zijn. Als het hen lukt en zij niet dakloos onder een brug belanden, waarom zou het mij dan ook niet lukken?
  5. Spaar van tevoren een buffer. Zo heb je een financiële parachute voor als je die sprong in het diepe gaat wagen.
  6. Op straat leerde ik: je weet aan het begin van de dag toch niet hoe de dag er aan het eind uitziet. Het heeft dus ook geen zin je daar zorgen om te maken.
  7. Het is niet het einde van de wereld als het toch niet lukt uiteindelijk.
  8. In je huidige werk heb je talenten ontwikkeld en ervaring opgedaan die je ergens anders, op een andere manier, weer in kunt zetten. Het is dus geen ‘verloren tijd’!
  9. Door elkaar te helpen, via-via, anderen dingen te gunnen, leg je makkelijk contact met mensen en breid je je netwerk heel snel uit. En dat brengt heel veel mogelijkheden op je pad!

Wil je meer inspiratie opdoen? Lees dan de andere droombaaninterviews, inclusief persoonlijke tips die ook jou helpen je droombaan te verwezenlijken. Zoals het verhaal van Marte, die toch wel tot haar schrik ontdekte dat haar droombaan een droombedrijf is.


Wil jij ook de stap wagen en werk maken van je droombaan? Maar weet je nog niet precies hoe jouw droombaan eruit ziet? Of twijfel je over de stappen om werkelijkheid te maken van je droombaan? Dan is het coachingsprogramma 4 maanden help ik jou stap-voor-stap om werk te maken van je droombaan. Zodat jij ook weer fluitend naar je werk kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>