Droombaaninterview – over wanneer het echt niet meer gaat, jezelf tegenkomen en het loslaten van hokjes denken.

P.I.M.P your career bestaat 5 jaar. Daarom zet ik een jaar lang alumni in het zonnetje. Oud coachees die het verhaal over hun Droombaan en hun weg daarnaartoe met jou delen. Omdat ze er, met recht, trots op zijn. Omdat ze het verdienen om in de spotlight te staan. En omdat er heel veel wijze en mooie lessen in hun verhalen zitten. Die zij en ik heel graag met jou delen.

Voorlichter, trainer en psycholoog Romy Woldring deed in 2016 / 2017 mee met het coachingsprogramma Creëer je eigen droombaan (CJED) en dit is haar verhaal. Over wanneer het echt niet meer gaat, jezelf tegenkomen en het loslaten van hokjes denken. Scroll in ieder geval ook even helemaal naar beneden, want daar deelt ze haar tips met je.

Romy Woldring_alumnus

Romy, hoe ziet jouw Droombaan eruit?
“Mijn droombaan bestaat uit twee dingen: 1) het geven van lezingen en trainingen en op congressen spreken en 2)  het inzetten van mijn kennis en vaardigheden als psycholoog, beide op het gebied van eetstoornissen.”

Op haar LinkedInprofiel verwoordt ze het ook erg mooi, dus dat wil ik jullie niet onthouden.

“De wisselwerking tussen lichaam en geest is voor mij als sportieve psycholoog één van de meest fascinerende vraagstukken. Bij eetstoornissen speelt deze complexe wisselwerking een enorm belangrijke rol. Als psycholoog zet ik met veel plezier mijn vakkennis en ervaring in om cliënten zo goed mogelijk te helpen en behandelen. Samen met de cliënt onderzoeken waar hun eetstoornis voor staat en stappen zetten richting duurzaam herstel is iets waar ik enorm veel energie en voldoening uit haal! ”

Wat maakte dat jij met de vragen hoe jouw Droombaan eruitziet en hoe die te verwezenlijken, aan de slag bent gegaan?
“Als ik terug kijk was ik eigenlijk direct na mijn afstuderen al bezig met de vraag, wat wil ik eigenlijk voor werk? Ik was afgestudeerd als kinder- en jeugdpsycholoog. Maar had al snel in de gaten dat een baan waarin ik alleen als psycholoog zou werken, niet was wat ik wilde. Maar wat dan wel? Ik had geen idee.

Ik ging een marketing opleiding doen en ben in de online marketing terechtgekomen. Sommige dingen vond ik wel leuk, maar ik merkte dat ik het sociale stuk vanuit mijn studie psychologie enorm miste. Online marketing was niet de branche waarin ik mijn kwaliteiten kon benutten. Dat ging steeds meer aan mij vreten.

Ik voelde me steeds onzekerder worden en haalde weinig voldoening uit mijn werk. Collega’s straalden wél plezier uit. Ik snapte niet waarom dat bij mij niet zo was. Want ik ben wel iemand  die heel enthousiast van dingen kan worden en helemaal kan opgaan in haar werk.

Na heel lang nadenken heb ik  mijn baan opgezegd. Het ging voor mij gewoon niet meer. En ik gunde het mezelf om wél plezier te hebben in mijn werk.

Ik heb ik toen nog heel even bij een ander bedrijf gewerkt. Ook op het gebied van online marketing. Ik wilde niet direct wilde ‘opgeven’. En ik had  een hele fijne klik had met mijn toekomstige collega’s tijdens de sollicitatiegesprekken. Hoewel ik me binnen die organisatie heel erg thuis heb gevoeld, had ik al heel snel door dat het werken in de online marketing het écht niet was voor mij.

Dat was het punt waarop ik dacht: ik wil nu echt eens goed gaan onderzoeken wat voor werk wél bij me past. En waar ik wél energie van krijg. Ik geloof namelijk dat er voor iedereen werk is, waar je elke dag met heel veel plezier naar toe gaat.

Ik heb heel veel gepraat met familie en vrienden. Die probeerden me allemaal heel lief  te helpen. Maar ik merkte dat ik behoefte had om met iemand te sparren die mij juist helemaal niet kende. Die er met een frisse blik samen met mij naar kon kijken.”

Welke impact heeft het weten hoe jouw Droombaan eruitziet?
“Ik ben zó blij dat ik met het ontdekken van mijn droombaan aan de slag ben gegaan en dat ik het mezelf heb gegund om uit te zoeken van welk werk ik gelukkig word! Het heeft veel tijd en energie gekost, maar het was het dubbel en dwars waard.

Ik weet nu namelijk precies wat mijn droombaan is. Ik kan het niet precies onder woorden brengen, maar dat is zo’n fijn gevoel. Het plaatje klopt nu gewoon.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mezelf in dit proces ook best wel ben tegen gekomen hoor. Ik vond het soms best lastig als Maartje mij kritische, maar altijd opbouwende, feedback gaf op mijn werkboeken. En daarnaast kwam mijn ongeduldigheid behoorlijk om de hoek kijken. Ik wilde het liefst dírect weten hoe mijn droombaan eruitziet. En even helemaal in het diepe  springen, helemaal bij het begin  beginnen zonder alle aannames en ideeën die ik (onbewust) in mijn hoofd had zitten. Dat vond ik behoorlijk spannend.

Maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb.  Want daardoor weet ik nu precies wat mijn droombaan is. Aan die droombaan zoals ik die nu voor ogen heb, had ik nooit gedacht voorafgaand aan dit traject. Weten wat je wilt, waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, tja, dat is gewoon fantastisch. Het is zo fijn om iets voor ogen te hebben waar je echt gelukkig van wordt, en daar naar toe te werken, met mensen om je heen waarbij je je helemaal op je plek voelt. Dat is echt een cadeautje!”

En hoe is het nu met je? Waar sta je nu?
“Het gaat heel goed met mij! Sinds een paar maanden werk ik bij Buro PUUR, een organisatie die zich inzet voor de preventie van eetstoornissen. En ja, ik durf nu wel te stellen dat ik hard op weg ben om mijn droombaan te verwezenlijken! Ik geef voorlichting over eetstoornissen op (middelbare) scholen door het hele land en daarnaast geef ik trainingen aan school- en zorgprofessionals over het signaleren van eetstoornissen en hoe vervolgens te handelen.

Het is ontzettend leuk en dankbaar werk om te doen en ik ben zo blij dat ik nu elke dag met heel veel plezier naar mijn werk ga. Regelmatig als voor de klas sta, denk ik, ‘Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik hier voor betaald word, het voelt niet eens als werk!’.

Buro PUUR is ook regelmatig aanwezig op congressen en aan het einde van dit jaar ga ik waarschijnlijk spreken op één van die congressen. Super spannend, maar zo gaaf!”

(Noot voorjaar 2018: inmiddels heeft Romy de volgende stap op haar droombaanpad gezet en krijgt deel 2 van haar droombaan nu alle ruimte in haar baan als psycholoogen daar geniet ze volop van!)

Hoe is het om anderen te vertellen over jouw Droombaan?
“Dat is zo leuk om te doen! Omdat mensen zien en voelen dat ik er zo enthousiast over ben. Ik ben altijd heel open geweest in mijn ‘zoekproces’, dus een aantal mensen weten ook dat ik het poosje best even lastig heb gehad. Omdat ik totaal niet wist welke kant ik op wilde met werk. En dan is het natuurlijk super fijn dat ik nu kan zeggen dat ik helemaal op mijn plek zit!

Het is ook zo fijn om te merken dat mensen je het echt gunnen. Zelfs mensen die wel een beetje raar opkeken toen ik mijn vorige baan opzegde zonder dat ik wist wat ik wilde, zeggen nu dat ze het toch wel stoer vonden dat ik toen mijn eigen pad koos. En dat ze zo blij voor me zijn dat ik nu iets heb waar ik helemaal op mijn pek ben.

Misschien wel de grappigste reactie: ‘Buro PUUR, alleen al die naam past zo goed bij jou!’. Toen ik daar later over nadacht, dacht ik ‘Hé je hebt eigenlijk wel gelijk!’ Één van de drie kernwoorden die ik tijdens CJED heb opgeschreven, was ‘echtheid’. De bevestiging dat anderen zien wat ik zelf ook voel, dat is fantastisch.”

Welke tip zou jij anderen willen meegeven die ook op zoek zijn naar hun Droombaan?

1. “Terugkijkend op mijn zoektocht is mijn belangrijkste tip: niet te veel in hokjes denken en vooral denken in wat je leuk vindt om te doen, i.p.v. denken in beroepen.

Omdat ik de opleiding psychologie deed, was ik vooral bezig met het psycholoog ‘moeten’ zijn. Toen ik een marketing opleiding ging doen, was het voor mij ‘logisch’ dat ik marketeer werd. Dat was 2 keer een teleurstelling, want van beiden werd ik niet gelukkig.

Per toeval vond ik mijn huidige baan. Ik was op internet aan het rondkijken en zoeken met in mijn achterhoofd zoektermen waar ik enthousiast van werd. Mijn baan heeft niet echt een duidelijk titel, ik doe veel verschillende dingen tegelijkertijd.  Met mijn ‘hokjes denken’ was ik nooit bij deze baan uitgekomen. Gelukkig heb ik dat los kunnen laten. Want bij het zien van de vacature van mijn huidige baan dacht ik maar één ding: ‘Dit ben ik, dat kan gewoon niet anders!’.”

2. “En een tweede tip die ik zou willen meegeven is ‘heb vertrouwen  dat er écht wel iets op je pad komt‘.

Uiteraard moet je er  actief mee bezig zijn. Het komt je (waarschijnlijk) niet vanuit het niets aanwaaien. Maar een droombaan is er voor iedereen.

Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat als mensen dit een half jaar geleden tegen mij zeiden, ik er nog ongeduldiger van werd dan ik al was. Want het duurde voor mijn gevoel al zo lang. Maar dat had er vooral mee te maken dat ik niet wist wat ik precies wilde. Toen ik dat eenmaal helder had, had ik binnen 2 maanden mijn droombaan gevonden.”

3. “Als je net als ik destijds, niet op je plek zit op je huidige werk, of gewoon eens zou willen onderzoeken wat nou écht werk is waar je gelukkig van wordt: ga dat doen!

Echt, ik gun dat iedereen!

Ja, werk is nodig om in je eigen onderhoud te voorzien, maar het is zó veel meer dan dat! Toen ik in mijn vorige baan niet gelukkig was, kreeg ik van best veel mensen de reactie: ‘Ja maar je hébt toch een baan?!’. Ja, dat klopt. Maar ik wil ook een leuke baan!

Dus wat ik wil zeggen is: laat je niet van de wijs brengen door reacties van anderen of stemmetjes in je hoofd die je weerhouden om het over een andere boeg te gaan gooien. Een droombaan is er echt voor iedereen, maar die ligt niet altijd zomaar voor het oprapen. Maar ga er wel naar op zoek, altijd!”

Heb je vragen, of wil je contact opnemen met Romy? Dat vindt ze hartstikke leuk! Je kunt haar mailen op romywoldring@hotmail.com.

Wil je meer inspiratie opdoen? Lees dan de andere droombaaninterviews, inclusief persoonlijke tips die ook jou helpen je droombaan te verwezenlijken.

2 thoughts on “Droombaaninterview – over wanneer het echt niet meer gaat, jezelf tegenkomen en het loslaten van hokjes denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>