Je droombaan creëren tip #0: doe dit vooral NIET

Wil jij je droombaan vinden? Dan vraag je je vast af wat je moet doen om dat voor elkaar te krijgen. En terecht. Want dat is een hele belangrijke vraag. Dus ook ik blijf zoeken naar nieuwe antwoorden op die vraag. Ik ben continue op zoek naar nieuwe input, nieuwe inspiratie, nieuwe wijze lessen en manieren om je droombaan te verwezenlijken. Zodat ik op mijn beurt, jou daar nog weer beter bij kan helpen.

En nu stuitte ik laatst op een tip waar ik goed over na moest denken. Want ik schoot in de weerstand toen ik de tip las. Ik heb de tip laten bezinken. Er nog eens over nagedacht. Vroeg me af of het misschien aan mij lag. En inmiddels ben ik er uit. Dit moet je dus echt NIET doen als je op zoek bent naar je droombaan.

Droombaan vinden tip #0Wat die tip was?

“Probeer verschillende jobs uit.”

Door het uitproberen van verschillende banen, zou je ontdekken wat wel en wat niet bij je past. En zo dus je droombaan kunnen vinden.

Het vinden van ‘de perfecte carrière’ is vaak een proces van vallen en opstaan. Er is niks mis mee om een aantal verschillende jobs uit te proberen in je zoektocht naar een droombaan. Als je al inziet wat je niet ligt, brengt dat je dichter bij wat je wel ligt.

En dat is zeker waar. Maar toch ben ik het er niet mee eens. Echt niet mee eens.

Want hoe lang ga je dan door met dat uitproberen? Hoeveel banen zijn er nodig, hoeveel keer moet je vallen en weer opstaan, voordat je helder hebt wat dan wel écht bij je past?

Hoe denk je dat anderen daar tegenaan kijken? Een cv waarin je van de ene naar de andere baan hopt. Met als verklaring “Ik wilde uitproberen of dit mijn droombaan was. En het antwoord is nee.” Hoe denk je überhaupt aan een nieuwe baan te komen, als je motivatie is “Ik weet het eigenlijk niet, maar ik wil gewoon eens uitproberen of dit misschien wel mijn droombaan is”?

Maar hoe de buitenwereld hier tegenaan kijkt, is nog niet eens het belangrijkste.

Moet je je eens indenken wat dat uitproberen met je zelfvertrouwen doet. Elke keer weer vallen. Je neus stoten. Teleurgesteld raken. Want nee, leuk geprobeerd, maar ook dit was niet je droombaan.

Het vraagt nogal wat van je incasseringsvermogen. En van je doorzettingsvermogen en veerkracht. Om elke keer weer op te staan na die val. Om steeds weer opnieuw te beginnen.

Kortom, ik zou het je niet aanraden. Sterker nog, ik raad het je af. Tenzij je Joost Veldman heet en het boek Doe je droombaan! schrijft en daarvoor in 1 jaar 175 banen ‘doet’. Maar ja, die heeft daarmee dus ook al zijn droombaan gevonden….

Ik ben heel benieuwd als jij je droombaan wilt vinden: wat doe jij en vooral ook wat doe jij niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>