Klop jij jezelf tot bloei?

Alle bomen staan in bloei. De zon schijnt volop. Eindelijk is het zo ver: de lente is losgebarsten! En dus heb ik de lente in huis gehaald. Ik kocht een magnoliatak. Een hele mooie grote. Met heel veel knoppen. Dat belooft wat!

Nou is het met die takken altijd maar hopen dat de knoppen ook echt gaan bloeien. Het is me al meerdere keren overkomen dat ik na een paar weken toch echt teleurgesteld moest concluderen dat er echt geen bloem meer zou ontspruiten uit die knoppen. Daarom vroeg ik dit keer wat ik er aan kon doen om die tak tot bloei te laten komen. “Kloppen”, werd mij gezegd. Kloppen? Ja, kloppen. Als je zo’n tak maar hard genoeg aan de onderkant klopt, met een heuse hamer, dan gaat de tak bloeien. Je klopt de tak als het ware tot bloei.

Wat er feitelijk gebeurt, weet ik niet. Maar ik kan me er iets bij voorstellen. Je slaat de tak wakker, activeert het geheel. En dus kan de tak tot bloei komen. Ik vind het een mooi idee: een beetje kloppen op zo’n tak. En moet je eens kijken: het werkt!

Zou dit ook werken bij mensen? Zouden wij ook tot bloei te kloppen zijn? In zekere zin denk ik zeker dat dit ‘klopt’. Als we ingedut zijn, staan onze zintuigen minder wijd open. Hebben we minder oog voor de mogelijkheden die zich voordoen. Kijken we ook minder scherp naar onszelf en naar de mogelijkheden die we in ons hebben. Nemen we ook minder voeding (ervaring, leermomenten, kennis) tot ons. En ja, dan gaan we dus ook niet zomaar spontaan bloeien.

Want tot bloei komen, dat overkomt je niet zomaar. Daar is actie voor nodig. Dat is hartstikke hard werken. Kritisch naar jezelf kijken. Talenten, in de kiem aanwezig, verder ontwikkelen. De juiste omgeving creëren waarin we voldoende voeding vinden. Soms is het nodig dat je eerst eens even hard wakker geklopt wordt. Om te beseffen dat je nog maar in de knop staat en nog lang niet tot bloei bent gekomen. Zodat je daarna aan de slag kunt gaan. Om beetje bij beetje tot volle bloei te komen.

Ik daag je uit om jezelf de in deze lente tot bloei te kloppen!


Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Geen idee hoe je het kloppen aan kunt pakken? Dan help ik je uiteraard graag (ik ben dol op kloppen ;-) ). Het online coachingsprogramma Creëer je eigen droombaan kan perfect als hamer dienen om jezelf tot bloei te kloppen!

3 thoughts on “Klop jij jezelf tot bloei?

  1. Zeer stimulerende tips, had ik vandaag echt nodig. Meestal geef ik mezelf water en zon, maar dit was extra mest die ik vandaag goed gebruiken kon.

  2. Fijn Hetty, dat deze inspiratie op het juiste moment kwam! Ben benieuwd hoe het eruit gaat zien als je tot bloei bent gekomen!

  3. We gaan morgen kijken, moet nog wat zon verzamelen en dan kloppen en misschien wat aandacht voor lichaam, gemoedsrust en geest dmv Tai Chi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>