Netwerken, wat een eng woord!

Bij de gedachten aan netwerken alleen al gaan bij veel mensen de nekharen overeind staan. Ik hoor het van coachees als we zo ver zijn dat het onderwerp netwerk ter sprake komt. Ik merk het elke keer weer in workshops. En eerlijk: ook ik vond het vooruituitzicht te moeten gaan netwerken  toen ik voor mezelf begon vreselijk. Dat kan ik niet. Dat vind ik eng. Ik wil niet zo’n gladde autoverkoper zijn. En ga zo maar door.

Maar ik heb er wat op gevonden. En het werkt! Het maakt netwerken geen netwerken meer, en dus een stuk minder eng. Beter nog: het maakt netwerken leuk! Het wordt zelfs heel vanzelfsprekend, iets wat je doet zonder dat je er erg in hebt, dag in dag uit. En het kan je zo veel opbrengen!

Ook Gerda vertelde ik mijn oplossing. Lees hier wat het haar bracht.

Gerda ZantemaToen ik in augustus zonder werk kwam te zitten, was het zo ongeveer het eerste wat mij links en rechts verteld werd. “Je moet gaan netwerken.” “Netwerken is het nieuwe solliciteren.” “Met netwerken kom je verder.”

Zucht. Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Het blijft toch een hele stap, vond ik, dat netwerken!

Ik volgde de online workshop Hink-Stap-Sprong van DeBroekriem, waarin je begeleid wordt in de stappen om te kunnen gaan netwerken. Maar ik merkte dat ik de stappen toch nog erg eng vond. Gelukkig kwam toen de beste tip, tijdens een workshop met Maartje Koppen:

“Noem het geen netwerken, maar ga kopjes koffie drinken!”

Er ging een wereld voor me open. Koffie drinken en praten met mensen, dát kan ik wel! Ik realiseerde me dat ik eigenlijk al heel lang aan het netwerken was, en dat ik nu alleen de focus moest verschuiven, zodat ik ook een goed verhaal had tijdens het “koffie drinken”. Een verhaal dat mensen kunnen onthouden, en waaraan ze terug kunnen denken als ze eens wat horen over een mogelijkheid die voor mij geschikt zou kunnen zijn.

En het werkt. Door het niet “netwerken” te noemen, wordt de druk op het gesprek minder groot en kan ik meer ontspannen zitten en écht luisteren naar de andere persoon. Nu realiseer ik me dat alles wat ik doe, eigenlijk een vorm van netwerken is, ook als ik bijvoorbeeld met mijn collega event managers van DeBroekriem even zit bij te praten om ideeën uit te wisselen voor toekomstige workshops.

Ik blijk me al een slag in de rondte te netwerken!

Ook bijpraten met vrienden, familie en kennissen is namelijk netwerken. Zij zijn de eersten die aan je denken als ze over een kans horen die bij je kan passen. Dat inzicht, het niet erg vinden dat ze weten dat ik werkzoekende ben en goed kunnen vertellen wat ik precies zoek in een toekomstige baan, geeft veel rust. En resultaat! Onlangs ben ik nog op gesprek geweest bij een bedrijf waar ik via een oud-collega en vriend voorgesteld was.

Ook de aanwezigheid op social media zie ik als een vorm van netwerken, zolang je het maar positief houdt en gericht op het doel; namelijk (in mijn geval) weer een leuke baan vinden. Dit kan resulteren in hele leuke situaties, zoals bijvoorbeeld dit blog schrijven voor jullie!

Als je op social media zoals LinkedIn een goed profiel hebt met samenvatting, en/of als je op Twitter aanwezig bent, kunnen mensen je vinden. Hierdoor ben ik ook al een paar keer op gesprek geweest, het heeft nog niet geresulteerd in concrete aanbiedingen, maar weten dat je gevonden wordt voor de functies die je zelf het meest interessant vindt, geeft een enorme boost. En ieder gesprek zie ik nu als een oefening en gelijk een mogelijkheid tot koffie drinken, en dus netwerken!

Gaandeweg heeft “netwerken” dus die enge bijsmaak verloren voor mij, ik doe het nu graag en met veel plezier.

En dat allemaal door er anders tegenaan te leren kijken. Wat een kleine tip soms kan doen voor je!

Ik hoop dat deze tip meer mensen over de drempel van netwerken helpt, ga het gewoon proberen. Oh, en ik wil best je proefkonijn zijn en een kop koffie met je drinken.

Warme groet,

Gerda

De feestdagen zijn één groot koffiefestijn

koffieIk hoop van harte dat Gerda’s verhaal en mijn oplossing voor het ‘probleem netwerken’ ook jou gaan helpen. De periode van de feestdagen is namelijk één groot koffiefestijn (of bier, wijn, thee, …). Zonder enige moeite doen zich tal van mogelijkheden voor om in gesprek te gaan met mensen. Dus doe er je voordeel mee!

Natuurlijk vroeg ik Gerda ook nog even wat zij anderen dan over zichzelf vertelt tijdens de koffie. Wil je meer over Gerda weten of contact met haar leggen omdat je bijvoorbeeld denkt een goede collega aan haar te hebben, lees dan nog even verder en kijk op haar LinkedInprofiel en Twitteraccount.

Wie ik ben
Wat ik zoek
Jouw nieuwe, enthousiaste en gedreven collega, die klantgerichtheid hoog in het vaandel heeft.
Door mijn horeca opleiding en werkervaring heb ik een sterke service- en klantgerichte instelling, dit is mijn passie en mijn kracht! Maar ook voor technische uitdagingen draai ik mijn hand niet om. Ik houd van de uitdaging om goede resultaten te behalen, en daarmee een project goed te kunnen laten verlopen. Het samen toewerken naar de beste manier om een product of dienst in te zetten en te verbeteren, door analytisch inzicht, goed doorvragen en met de klant meedenken, geeft me energie!
Een leuke functie als consultant bij een bedrijf dat software implementeert, en waar ik op mijn best kan zijn als het verbindende element tussen klant, product en bedrijf. Dit is niet voor niets de rode draad in mijn carrière, en die wil ik graag zo voortzetten. Mijn meest relevante ervaring is met POS (Point of Sale) gerelateerde software. Daar, en met aanverwante software, ligt ook mijn grootste interesse.

 

2 thoughts on “Netwerken, wat een eng woord!

  1. Leuk en treffend artikel Maartje. Ik zit volop in de business van netwerken en weet hoe belangrijk het is. Maar het krijgt vaak een zware lading, dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is vaak inderdaad een kwestie van samen koffie drinken, of mag het ook iets anders zijn :-)

  2. Herkenbaar. Ik moest er ook aan geloven nadat ik mijn baan verloren had. Het nieuwe solliciteren, verschrikkelijk vond ik het. En nu? Nu vind ik het gewoon leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, van elkaar te leren enz en gaat het ‘netwerken’ vanzelf. Het was een heel proces, ik moest over die drempel heen en het woord netwerken moest ik loslaten. Het heeft uiteindelijk geresulteerd in een tijdelijke baan. Dus het werkt wel.:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>