Over zelftwijfel, en ja zeggen wanneer je ontiegelijk bang bent

Zelftwijfel, gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid. Het speelt ons allemaal parten. We kennen het allemaal, toch? En dat geeft niet. Want zelftwijfel heeft ook een aantal positieve aspecten. Het helpt ons om ons ego in toom te houden, zorgt ervoor dat we niet te veel naast onze schoenen gaan lopen. Het helpt ons om gevaar te herkennen. En het laat ons weten wanneer iets écht belangrijk voor ons is (want waarom je er zo druk over maken als het je niks kan schelen?).

Maar het kan ons ook blokkeren om de dingen te doen die we stiekem zo ontzettend graag zouden doen. Het maakt dat we ons verstoppen, ons niet laten zien, ons onzichtbaar maken.

Spotlight

Maar door niet zichtbaar te zijn, zullen anderen ons nooit zien. En zullen zij ook niet zien wat voor waardevols en moois we te bieden hebben. Belangrijker nog: om te doen wat we zo ontzettend graag willen doen, ongeacht wat dat is, hebben we anderen nodig. En die ander heeft het nodig om ons te zien, voordat hij of zij een rol kan spelen in wat wij zo graag willen doen (volg je me nog?).

Een voorbeeld: ik wilde 5 jaar geleden dolgraag loopbaancoach worden (tegenwoordig noem ik mijzelf Droombaancoach, maar daar zal ik een andere keer op ingaan). En reken maar dat dat spannend was. Reken maar dat ik aan mijzelf en mijn eigen kunnen twijfelde. Reken maar dat ik het loeispannend vond om dat wat ik stiekem in mijn hoofd al helemaal voor mij zag, aan anderen te vertellen. Bang om niet serieus genomen te worden. Om uitgemaakt te worden voor de zoveelste stumpert die in al haar misère besloot om coach te worden (en reken maar dat ik daarvoor uitgemaakt werd in het begin!). Bang om uitgelachen te worden. Bang om knetterhard op mijn bek te gaan (excusez le mot).

Maar om loopbaancoach te worden, had ik anderen nodig. Mensen die door mij gecoacht wilden worden. Als ik anderen niet zou laten weten dat ik loopbaancoach ben, dan zouden zij dus nooit een beroep op me kunnen doen. Zouden zij zich nooit door mij kunnen laten coachen. En zou ik dus geen coach kunnen zijn. En dus moest ik me over mijn zelftwijfel heen zetten. Stoppen om mezelf te verbergen. Mezelf laten zien. Zodat ik loopbaancoach werd.

Een paar andere voorbeelden. Als je ervan droomt om schrijver te worden, heb je mensen nodig die jouw stukken lezen. Heb je misschien wel een uitgever nodig die jouw schrijfsels uit wil geven. Wil je bakker worden, dan heb je mensen nodig die jouw brood kopen. Dan heb je mensen nodig die jou meel leveren. Als je leraar wilt worden, heb je een schooldirecteur nodig die jou voor de klas wil laten staan. Maar als die anderen niet weten wat jij wilt, wat jij te bieden hebt, zullen ze nooit jouw stukken gaan lezen of uitgeven. Zullen ze nooit een brood bij je kopen of je meel verkopen. Zullen ze je nooit vragen om voor de klas te gaan staan.

Ok, helder, denk ik zo. Maar dan? Want makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, die zelftwijfel aan de kant zetten en gaan staan voor wie jij bent en wat jij anderen te bieden hebt.

Elan Morgan gaf een mooie, ontroerende en rake TEDx talk die ik graag met je deel. Over zelftwijfel, en ja zeggen wanneer je ontiegelijk bang bent. Ze deelt een aantal hele mooie lessen. Lessen die haar hielpen om haar zelftwijfel opzij te zetten.

Één van die tips heeft te maken met het eten van baby’s…. en nummer 7 en 8 vind ik zelf hele mooie.

En nummer 10… die is echt zó krachtig. Echt. Ik moedig coachees altijd aan om zelfs nog een stapje verder te gaan dan les nummer 10, om het ook in het positieve te trekken. En wat er dan gebeurt, wow.

En nu ben ik heel benieuwd, wat zou jij graag willen delen? Wat heb jij anderen te bieden? Wat wil jij zo ontzettend graag doen maar wat doe je nu niet omdat je zelftwijfel je tegenhoudt? Deel het hieronder, zie het als een eerste stapje op de weg om je zelftwijfel los te laten. Dat mag ook anoniem, als dat nog even veiliger voelt.

Lastig om van jezelf te zeggen? Omdat je het niet weet? Of te onzeker bent om het hardop uit te spreken? Geeft niks. Maar lastig is het wel. Je bent (gelukkig?) niet de enige. Maar dat maakt het voor jou nog niet makkelijker. Maar hoe het dan wel makkelijker wordt? Ik heb er een heel coachingsporgramma over ontwikkeld. Om je hiermee te helpen. Want ja, het is mogelijk om vol overtuiging te gaan staan voor wie jij bent en wat je te bieden hebt. Om zo anderen te betrekken bij wat jij zo graag doet. En dat dus ook te gaan doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>