Waarom je juist géén loser bent als je dit doet…

Ik heb de afgelopen weken weer heel veel mensen gesproken en ik schrok een beetje van één van de rode draden die daaruit naar voren kwam. Heel veel mensen zijn bang, zo ontdekte ik, om een loser te zijn. Heftig, toch? Waarom? Hierom:

Mislukking en succes

Een loser, omdat ze hun werk niet leuk (ok, écht niet leuk) vinden.
Een loser, omdat het ze nog steeds niet gelukt is om die ene fantastische baan te bemachtigen.
Een loser, omdat het al die anderen wel lukt.
Een loser, omdat ze niet eens weten hoe hun Droombaan eruit ziet.
Een loser, omdat ze niet weten waar te beginnen.
Een loser, omdat ze het kennelijk niet alleen kunnen.

Ja echt, ik heb ze allemaal voorbij horen komen. Vol vertwijfeling vroegen mensen me “Maar het is toch gek, dat ik het niet zelf kan?! Al mijn vrienden, al mijn collega’s kunnen het toch ook?! Waarom ik dan niet???”.

Nee!!! Foute aanname! Of eigenlijk, twee foute aannames:

1. Niet iedereen waarvan jij denkt dat zij een droombaan heeft, ervaart dat zelf ook zo. Om de een of andere reden is het nog steeds een groot taboe om er voor uit te komen dat je je werk niet leuk vindt.

Toen ik jaren geleden mijn collega’s 1 voor 1 persoonlijk vertelde dat ik mijn baan had opgezegd omdat ik het niet meer naar mijn zin had, viel ik echt van mijn stoel van verbazing door hun reacties. Je wilt niet weten hoe vaak ik hoorde “Dat zou ik eigenlijk ook wel willen….”!

Je bent dus niet de enige!

2. Het is ook nog steeds een groot taboe om er voor uit te komen dat je hulp inschakelt. Geloof mij, er zijn véél meer mensen die hulp inschakelen, dan dat jij denkt of weet.

En dan ben je dus geen loser, geen mislukkeling of slappeling omdat je het zelf niet zou kunnen. Nee!!!

Denk eens aan al die écht succesvolle mensen. Succesvolle ondernemers. Succesvolle topsporters. Succesvolle politici (de kranten staan op het moment vol met verhalen over Obama, om maar iemand te noemen…).

Je dacht toch niet dat zij zo succesvol konden worden zonder hulp in te schakelen? Stuk voor stuk laten zij zich begeleiden, door één of meerdere coaches en mentoren. Ook Obama. En ik durf wel te beweren dat dat één van de factoren is die maakt dat ze zo succesvol zijn.

Ik vind het van een enorme kracht, een enorm zelfbewustzijn en een enorme vastberadenheid getuigen als je hulp durft in te schakelen.

Want kennelijk besef je dat je op een punt bent gekomen dat je in je eentje niet verder komt. Besef je je dat je zonder hulp steeds maar in hetzelfde cirkeltje blijft ronddraaien en dat je daarmee dus geen millimeter dichterbij dat wat je zo graag wilt bereiken, komt.

Want kennelijk heb jij een doel voor ogen, wil je iets zo ontzettend graag, dat je er écht voor wilt gaan. Dat je er écht werk van wilt maken.

En kennelijk is die vastberadenheid zo groot, dat je je niks aantrekt van wat anderen daar wellicht wel niet van denken.

Ik vind dat geen tekenen van een loser. Ik vind dat stoer. En weet je? Ik ben daar niet de enige in! Want ik heb gelukkig ook andere geluiden opgevangen. Droombaanbouwers (zo noem ik de deelnemers aan mijn coachingsprogramma Creëer je eigen droombaan) die deelden hoe enthousiast anderen reageerden toen ze vertelden dat ze met hulp van een droombaancoach hun droombaan aan het verwezenlijken zijn. En ook hier kwam weer regelmatig het zinnetje voorbij “Dat zou ik eigenlijk ook wel willen….”.

Er zijn zelfs droombaanbouwers die in hun sollicitatie expliciet vertellen dat ze een coach hebben en dat ze daarom héél goed weten wat ze te beiden hebben en hoe hun droombaan eruitziet. En dat de vacature waar ze nu op solliciteren dus precies aansluit bij wat ze kunnen en willen. En ik kan je vertellen, dat komt niet over als een loser. Dat komt super krachtig over!

En over kracht gesproken, afgelopen vrijdag was er de Successen zijn er om te delen borrel. Als bijna afsluiting van de huidige ronde van Creëer je eigen droombaan. En wow, wat waren en veel successen te delen en te vieren. Maar vooral, wow, wat stonden daar stuk voor stuk krachtige, stoere, zelfbewuste mensen vol zelfvertrouwen. Het was echt zó gaaf om te zien hoe zij de afgelopen maanden gegroeid zijn (los van de stappen richting hun droombaan die ze ook al hebben gezet)!

Successen
Maar goed, even terugkomend op het onderwerp, ik dwaal af ;-)

Ik hoop dat je begrijpt waarom ik in ieder geval vind dat je juist geen loser bent als je hulp durft in te schakelen bij het behalen van je doel. Welk doel dat dan ook is.

Ik hoop dat ik je heb kunnen aansporen om in actie te komen. Om écht te gaan voor dat wat je (stiekem?) zo ontzettend graag wilt.

En om daar hulp bij in te schakelen. Niet omdat je het alleen niet kunt, maar omdat je het alleen niet wilt. Omdat je sneller, makkelijker dat succes wilt behalen. Niet meer wilt ploeteren en in vertwijfeling wilt zin. Hulp van iemand die je vertrouwt en die je uitdaagt om net even dat stapje verder of dat andere stapje te zetten. En opnieuw en opnieuw. Je partner, een collega, je baas, een vriendin. Dat maakt niet uit. Zolang jij de ander vertrouwt en het vertrouwen hebt dat die ander jou écht verder op weg kan helpen.

En ja, als jij zo stoer bent om hulp in te schakelen en zo vastberaden bent om ook weer écht te gaan genieten van werk, dan ben ik graag jouw steun & toeverlaat. Wil je even sparren of dat voor jou de manier, de hulp is die jij op dit moment kunt gebruiken, of misschien zelfs wel nodig hebt? Stuur dan even een korte mail met je telefoonnummer (en wanneer je het beste bereikbaar bent) naar maartjekoppen@pimpyourcareer.nu, dan neem ik contact met je op.

En ik ben heel benieuwd: durf jij hulp in te schakelen? En waarbij dan? Laat je het in een reactie hieronder weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>