Wanneer neem jij nu eens zelf de verantwoordelijkheid?

Ons geluk af laten hangen van anderen, het is zo gemakkelijk! En we doen het vaak, bewust of onbewust. Maar maakt ons dat nou echt gelukkig?

Soms worden de wijze lessen me zo maar plots, onverwachts in de schoot geworpen. Ik was aan het appen met een vriendin. Ze was jarig en ik wenste haar een fijne dag en een heel mooie nieuw levensjaar toe. Toen herinnerde ze mij aan een filmpje wat ze me laatst stuurde. En ze zei “Dat is wat ik dit jaar ga doen!”.

Ik moest bekennen dat ik het filmpje nog niet had gekeken… en vroeg haar dus wat ze bedoelde. Ze vertelde me “Ik ga bewust verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen geluk. Ik ga mijn geluk niet meer af laten hangen van anderen. Door geen torenhoge verwachtingen van anderen te hebben, zal ik veel minder teleurgesteld worden. En dus gelukkiger zijn.”

Wow, ik was er even stil van. Wat een mooi, krachtig en wijs besluit. Maar ook wat een moeilijk besluit. Want het is zo makkelijk om ons afhankelijk van anderen op te stellen. Van onze partners, vrienden, onze werkgever, collega’s. Het is zo gemakkelijk om ons geluk af te laten hangen van die anderen en wat zij wel en vaak vooral ook wat zij niet doen.

Dus ik vroeg haar ook hoe dat in de praktijk tot nu toe voor haar uitpakte. Ze gaf eerlijk toe dat het niet makkelijk was, ze was gewend anderen (en zichzelf…) hoge verwachtingen op te leggen. En werd geregeld teleurgesteld daarin. Maar stapje voor stapje leerde ze steeds vaker het heft in eigen hand te nemen en zelf acties te ondernemen die bijdragen aan haar geluk.

Een simpel en alledaags voorbeeld. Ze had met haar man afgesproken dat ze op haar verjaardag beiden vrij zouden nemen om een dag heerlijk in een spa door te brengen. Maar een paar dagen van tevoren meldde haar man dat hij vergeten was dat er een nationale feestdag in deze week zat. En dat hij twee dagen voor zaken in het buitenland zat. Dus dat hij op haar verjaardag echt naar kantoor moest…

“Lekker dan!” dacht ik meteen (en nog meer, maar dat houd ik even voor mezelf). Maar zij zei “In plaats van boos, verontwaardigd en teleurgesteld te zijn, ben ik gisteren met twee vriendinnen naar de spa geweest. We hadden een heerlijke dag. Mijn man moest eens weten wat hij gemist heeft!”.

Ik besloot om toch maar eens het filmpje te kijken. Het is kort. Het is krachtig. En de boodschap is nog krachtiger: “You are made of what you do. Believe in more.”.

Dus: wanneer ga jij zelf verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk?

Want geloof me, door die verantwoordelijkheid bewust te pakken, te kijken wat je zelf kunt doen om gelukkig te worden, door zelf in actie te komen, voel je je zo veel krachtiger. En alleen dat al maakt een stukje gelukkiger.

“You are made of what you do. Believe in more.”

Wil jij NU een eerste stap zetten om je eigen verantwoordelijkheid te pakken? Doen dan mee met Boost je Baan waarin ik je 52 weken lang tips, opdrachten en inspiratie geef om het roer in eigen hand te nemen en je huidige werk leuker te maken. Meld je aan en start direct! Want zoals deelneemster Noor het verwoordt “Het heeft mij gebracht dat ik weer wat meer stil sta bij de randvoorwaarden voor leuk werk en wat ik daar zelf aan kan doen.” Pak jij je eigen verantwoordelijkheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>