Wat we van Nijntje kunnen leren over onze Droombaan

Ik ben een Nijntje-fan. Ik houd van de boekjes en vind het een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Zo belangrijk, dat ik al mijn buitenlandse vrienden Nijntje kado geef wanneer ze een kindje hebben gekregen. Om zo een stukje Nederlands erfgoed door te geven. Ik heb geluk: ook zoon Jip is fan van Nijntje! Dus ja, regelmatig lezen wij samen een Nijntje-boekje (lees: elke avond minstens 2), super leerzaam! En er is er één favoriet. Mijn beroepsdeformatie heb ik al doorgegeven aan Jip…

Nijntje in het museum gaat over Nijntje die, inderdaad, naar het museum gaat. Hartstikke leuk, fijn op rijm en mooie heldere tekeningen. Perfect voor een kleuter. Nijntje is diep onder de indruk van wat ze allemaal ziet in het museum. Schilderijen, standbeelden, levensecht en abstract. Op de laatste pagina wordt het écht leuk. Althans, als je het bekijkt vanuit een Droombaanperspectief. De laatste pagina gaat namelijk zo:

en later als ik groter bennijntje-in-het-museum
- dus over een paar jaar –
dan weet ik nu wel wat ik word
dan word ik kunstenaar

Ja, je begrijpt het, daar wordt ik enthousiast van. Nijntje zet kinderen namelijk op hele jonge leeftijd al aan het denken over de vraag “Wat vind ik leuk om te doen?”. Ze laat peuters beseffen dat als je enthousiast ergens over bent, als je denkt ‘dat kan ik ook wel’ (want ja, dat denkt ze in het museum!), dat je daar dan ook je werk van kunt maken. En dat vind ik een hele belangrijke les die Nijntje daar op de laatste pagina vlak voor het slapen gaan nog even meegeeft.

Maar je kunt de vraag natuurlijk ook iets anders verwoorden. En dan wordt Nijntje in het museum opeens niet alleen interessant voor peuters, maar ook voor volwassenen.

Want stel nou dat ik jou de vraag zou stellen “Wat wilde jij vroeger worden?”. Wat zou jouw antwoord dan zijn? Denk eens terug, wat wilde jij als klein meisje of jongetje worden? Waar was jij urenlang zoet mee? Waar droomde je vroeger van? En wat betekent dat voor hoe jouw Droombaan er nu uitziet?

Ik ben heel benieuwd waar jij over gaat dromen na het lezen van deze vragen. Laat je het me in een reactie hieronder weten?


Benieuwd naar nog meer boekrecensies? Ik heb ze hier overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>