Je out of office bericht: wat zet jij er in?

Ga jij binnenkort op vakantie? Dan zet je vast je out of office bericht aan. Om iedereen te laten weten dat jij er even niet bent. Slim plan! Maar wat zet jij eigenlijk in die standaard mail? Benut ij deze mogelijkheid om jezelf te profileren, of laat je hier een kans liggen?

out of office

Als je alleen je vakantiedata in je out of office bericht opneemt, dan is dat ‘een gevalletje jammer’. Je kunt zoveel meer met zo’n automatisch bericht. Iemand mailt jou. Die wil dus contact met je, echt persoonlijk contact! Alleen vertellen dat je er niet bent, is niet echt een persoonlijke reactie als je het mij vraagt. Ook is de toonzetting van de meeste standaard teksten (waarin je dus alleen de data dat je weg bent maar hoeft in te vullen) nou ook niet echt wat je noemt hartverwarmend. Grijp  die kans en maak er iets persoonlijks van!

Je kunt in de tekst al tot uiting laten komen wie jij bent en wat jou uniek maakt. Zoals Marlene, die tekstschrijfster is. Van haar kreeg ik het volgende out of office bericht toen ik haar onlangs mailde:

Van 2 mei tot eind mei laat een antwoord vanuit BureauTekst mogelijk iets langer op zich wachten dan normaal. Computers en laptops hebben namelijk plaatsgemaakt voor verfkwasten en rollers. Yes: BureauTekst verhuist!

Mits ik mijn armen nog kan optillen van de spierpijn, doe ik mijn best zoveel mogelijk e-mails in de avonduren te beantwoorden.

Marlene laat hier super duidelijk zien dat zij een vlotte manier van schrijven heeft. En een behoorlijke dosis humor bovendien. Als je daar naar op zoek bent bij een tekstschrijfster, dan weet je na deze out of office dat je goed zit!

Daarnaast doet zij nog iets heel goed in dit bericht. Iets wat Yousra van Ninja Moeder ook doet in de automatische reply die je van haar ontvangt als je haar mailt, vakantietijd of niet.

Door mijn onregelmatige werktijden beantwoord ik mijn mail niet elke dag. Daarnaast probeer ik zelf in de praktijk te brengen wat ik anderen adviseer: niet meer multitasken en regelmatig momenten voor rust en ontspanning nemen ;-) .

Wat Marlene en Yousra doen in hun out of office bericht? Zij managen verwachtingen. Voor de ontvanger wordt het duidelijk wanneer zij een reactie mogen verwachten. Wat teleurstellingen voorkomt. En voor zichzelf, en dat is misschien nog wel belangrijker (!), creëren zij rust. Want door deze out of offices bepalen zij heel bewust wanneer ze zullen reageren. Ze laten zich niet leiden door volle e-mailboxen of zo’n rood knipperend lampje om te waarschuwen dat er weer een nieuwe mail binnen is. Nee, zij kiezen zelf wanneer het een passend moment voor hén is om hun mail te beantwoorden.

Zelf de regie nemen over je werk en jezelf daarbij in acht nemen (regelmatig rust & ontspanning, niet met spierpijn nog achter je toetsenbord kruipen) zijn wat mij betreft essentiële aspecten van het creëren van je eigen droombaan. En dat hebben deze twee dames heel goed begrepen!

Dus: wat zet jij in je out of office? Laat je het me hieronder weten in een reactie?

Wil  je echt goed voorbereid op vakantie gaan en je werk met een gerust hart achterlaten? Lees dan deze tips.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 thoughts on “Je out of office bericht: wat zet jij er in?

 1. Dank voor de inspiratie Maartje, dit wordt over een tijdje mijn auto-reply. Heerlijk, die staat er al klaar voor!

  Leuk dat je mailt! Alleen had je het niet slechter kunnen treffen ;-) want ik ben er even helemaal tussenuit! Genieten van zon, wandelen,  MTBen, lezen, inspiratie opdoen en in alle rust de tijd nemen voor reflectie, want vaar ik nog wel de juiste koers met mijn bedrijf? En Oja, misschien schiet ik ook nog wel wat plaatjes…

  In ieder geval zit ik niet boven op mijn mail. Heel af en toe lees ik deze nog wel, maar verwacht er niet teveel van….  Dus heb je een vraag die niet kan wachten? Stuur mij dan een SMSje en met een beetje geluk krijg je antwoord van mij!

  Vanaf xxx ben ik er weer en laat ik absoluut wat van mij horen!

 2. Graag gedaan Mariske! En super leuke out of office, lekker persoonlijk. Ik hoop dat je inmiddels aan het genieten bent van dat alles!

 3. En ik kreeg nog een hele leuke doorgestuurd naar aanleiding van dit inspiratie-artikel:
  ___________________________________________________________________________
  De schrijfcoach doet even inspiratie op.

  Goedendag,
  Bedankt voor je e-mailbericht. Ik neem even de tijd voor mijn gezin en om nieuwe inspiratie op te doen voor mijn boeken en voor mijn klanten. Dus ik lees of schrijf aan de Donau, of ik wandel in de natuur of in mijn lievelingsstad. Vanaf dinsdag 16 augustus beantwoord ik weer vol enthousiasme mijn e-mail en ga ik weer als schrijfcoach aan de slag. Succes met schrijven!

  Schrijfcoach

  Wil jij 8 weken aan de slag met schrijfoefeningen en inspiratietips? Meld je dan aan voor de online workshop ‘Schrijfinspiratie’.
  ____________________________________________________________________________

  Wil jij jouw persoonlijke out of office ook delen? Stuur dan een reactie, vind ik leuk! Wil je het anoniem delen, net als deze schrijfcoach? Stuur me dan even een mailtje, dan plaats ik jouw out of office voor je.

 4. Leuk artikel Maartje!
  Ik ben nu heerlijk even weg. En als je me mailt lees je:
  ——-

  Leuk dat je me mailt. Ik ga je mail zeker beantwoorden. Op dit moment ben ik heerlijk aan het ronddobberen op de Duitse wateren, met een wiebelige wifi. Vandaar dat mijn antwoord langer op zich laat wachten dan normaal.

  Binnen ongeveer een week krijg je van mij antwoord.

  Fijne dag en tot snel,
  Warme groet,
  Marleen

  http://www.deauthentieketrainer.nl
  06-512 66 159

Comments are closed.