Werkgeluk: als jij je werk lief hebt

Ik kwam laatst deze uitspraak tegen “Lief hebben, da’s eigenlijk lief geven”.

Mooi hè?

Ik vind het een super mooie uitspraak. Niet alleen als het gaat om je geliefde, je kinderen, familie of vrienden.

Ik vind het ook een hele mooie als het gaat om je werk en werkgeluk gaat.

Want als jij werk hebt waar je echt van geniet, dat aansluit bij jouw ‘Why’, jouw innerlijke drijfveer, dan zul jij je werk lief hebben. En van daaruit zul je niet anders kunnen dan lief geven. Jouw toegevoegde waarde geven aan die ander. Of dat nu een collega, je baas, klant, opdrachtgever, leerling, coachee, … is.

Als jij echt doet wat je lief hebt, als je echt werkgeluk ervaart, dan kan het niet anders dan dat je dat automatisch lief geeft. Dat wat vanzelf gaat, dat waar jij zo veel plezier, energie en voldoening uithaalt. Dat waar de ander zo blij mee is. Dat wat voor de ander zo waardevol is.

Dan ben je van échte waarde, vanuit liefde voor je vak, voor je werk, voor je innerlijke drijfveer. En dat is precies wat de ander dan ook herkent en erkent. Hoe heerlijk is dat!

Super mooi, dat wat jij lief geeft, de ander lief heeft.

Werkgeluk lief geven

Andersom is het echter ook waar. Dat wat jij niet lief hebt, kun je ook niet lief geven. En ook dat voelt de ander.

Ik heb het zelf regelmatig teruggekregen in mijn beoordelingsgesprekken. “Maartje, we zijn hartstikke tevreden over het werk dat je verzet. Alleen…. je mag wat meer van je enthousiasme laten zien aan de klant. Dat is echt iets wat we nog bij je missen. En waar je aan moet gaan werken.”

Waarop ik knikte, aangaf dat ik begreep wat ze bedoelden en beloofde er mee aan de slag te gaan. Waarna ik de deur achter me dicht trok en dacht “Meer van mijn enthousiasme?!?!?! Ik laat al mijn enthousiasme al zien. Meer is er niet…”

Meer enthousiasme was er niet. Want er was geen echt werkgeluk. En dat zagen ze en voelde ze. Mijn baas. Mijn collega’s. Mijn klanten.

Omdat ik mijn werk niet echt lief had. En niet echt happy was.

Daarom wil ik je een belangrijke vraag stellen. Eentje die je op je in mag laten werken. Binnen mag laten komen. En mag voelen, wat die met je doet.

Komt ‘ie:

Heb jij je werk lief?

Ik ben heel benieuwd wat deze vraag met je doet. Laat het me gerust weten, dat vind ik leuk en fijn. En ik reageer altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>